Blog

Mircea V.Ciobanu scrie pe ogoarele like-urilor, ia atitudine, dă cu tifla în după-amiaza zilei de ieri într-un manual de limbă și literatură română pentru clasele primare. MVC acuză manualul, grosso modo, de moldovenism. Prea mulți autori moldoveni, zice MVC. Concluzia MVC: manualul trebuie să se numească Limba și literatura moldovenească.

Nu dă numele autorilor manualului, nu dă numele editurii. Exact ca ministrul Popovici, care a declarat că actualele manuale au iz de plumb. Toate.

Manualul care-l îngrijorează pe MVC este Limba și literatura română, manual pentru clasa a II-a, apărut la Editura Cartier. Nu miroase a plumb. A fost tipărit la Combinatul Poligrafic din Chișinău. Aici putem fi învinuiți de moldovenism. A fost livrat la sfârșitul anului în școli. Aici putem fi învinuiți că am dat manualul cu o întârziere de aproape o jumătate de an. Colegii noștri încă tipăresc manuale. Ca ministrul să le poată inspecta în tipografii. Autorii manualului: Mariana Marin, Daniela State, Tatiana Niculcea.

Mircea V.Ciobanu trișează. Conștient. Din orgoliu adolescentin. Sau din ranchiună firească, moldovenească:

 1. Editura Cartier a concurat cu Editura Știința pentru manualul de română. Până la manualul Cartier elevii au învățat vreo 10 ani din manualul Știința. Mircea V.Ciobanu este director editorial la Întreprinderea Editorial-Poligrafică Știința.
 2. Textele pentru clasa a doua nu sunt pe scriitori canonici. Zic documentele oficiale. Chiar dacă orice critic literar crede că el face canonul literar. Dar asta nu se face pe seama copiilor. Manualul Știința pentru clasa a II-a a făcut un canon literar din scriitorii români: Tudor Arghezi, Vasile Versavia, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Marin Preda, Emil Gârleanu, George Topîrceanu, Alexandru Mitru, Marin Sorescu, Cezar Petrescu, Ana Blandiana, Nicolae Labiș, Victor Eftimiu, George Coșbuc, Fănuș Neagu, Petre Ispirescu, Lev Tolstoi, Andersen, Demostene Botez, Alexandru Donici, Voltaire, Eugen Jianu, Nina Cassian, Vasile Voiculescu, Passionaria Stoicescu, Ion Agârbiceanu. Toți autorii enumerați au mai multe texte. Pentru întregirea canonului. Doar ei sunt canonul intangibil. Canonul literar ceaușist din manualele de literatură română. Nu pentru copii. În acest panteon al literaturii române au fost introduși basarabenii Arcadie Suceveanu, autor de manual Știința, pentru a intra în canon. Aurel Scobioală, intrusul, e scăpat și el în manual. Vasile Romanciuc e pentru bun-simț. Lista canonica MVC din manualul de română, exceptând Voiculescu sau, mai târziu, Nina Cassian, e identică cu canonul literar ceaușist. În acel canon nu își găseau locul scriitorii români Grigore Vieru, Ion Druță, Spiridon Vangheli, Petru Cărare, Aureliu Busuioc. Nici în canonul MVC nu au loc.
 3. Manualul Cartier e făcut pe texte. E pentru clasa a II-a. Canonul literar se învață în gimnaziu și liceu. Dacă MVC răsfoia manualul și cartea de lectură, atunci descoperea, dacă voia, că elevii din clasa a II-a din Republica Moldova vor citi literatura moldovenească din Nichita Stănescu sau Radu Vancu, din Lavinia Braniște sau Doru Ciocanu, din Florin Lăzărescu sau Victoria Pătrașcu, din Robert Șerban sau Irina Nechit, din Dan Coman sau Alina Purcaru. E adevărat, regretăm, scriitorii numiți n-au intrat în canonul literar al manualelor ceaușiste. Unii erau încă nenăscuți.
 4. Copiii din clasa a II-a vor începe anul școlar 2020/2021, fiind în clasa a III-a, cu manualul de limbă și literatură română pentru clasa a III-a al ÎEP Știința. Cu un scriitor român canonic. Nicolae Tăutu:

Învăţătura

Învăţătura e averea
Ce pururea o duci în gînd.
Şi fără raza ei, puterea
E doar un colb purtat de vînt.


Învăţătura e-o comoară
Ce nimeni nu ţi-o poate lua.
Îşi va spori podoaba rară
Cu cît împarţi mai mult din ea.

Comentarii(5)

  • mvc

  • 4 ani în urmă

  Gheorghe, cred că era normal să dai link la textele mele, ca să vadă lumea ce am scris eu. Pentru că, de fapt, trişezi tu. Eu am spus altceva. Despre cartea de lectură nu am ştiut. Am examinat, calm şi cu mare nedumerire, un cuprins concret. Ai fi putut cel puţin să reproduci acel cuprins al manualului. Iar insinuările privind motivele le las pe seama ta. O singură întrebare: ţi se pare OK cuprinsul manualului de “limba şi liuteratura română” despre care vorbim? Vrei să fie şi într-a treia tot aşa? Vrei să continue tendinţa? Atunci continuă, frate! Şi încă ceva. Nu te supăra pe mine când te enervează alţii. 🙂

  1. @mvc: Încerc să pun linkul. Sunt cretin în domeniu. Dar voi căuta o soluție. Nu mă supăr. N-am dreptul. Mi se deschid din nou bubele de la supărare. Și sunt sătul peste nu mai pot de regim alimentar strict și tot felul de alifii.

  • Mircea

  • 4 ani în urmă

  Poate aşa:
  https://www.facebook.com/mircea.ciobanu.5

  • iuliu Ibanescu

  • 4 ani în urmă

  Am o nedumerire legata de lista de la punctul 2. Domnii aia, primul fiind cel care a aruncat-o pe doamna Karenina in fata trenului si al doilea fiind cel ce i-a aprins chibriturile unei fetite sunt scriitori romani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors