Blog

Curtea Constituțională a decis. Actualul parlament poate fi desființat. Alegeri anticipate vor fi.

Maia Sandu a fost singură împotriva tuturor.

În timpul alianței cu socialiștii din vara lui 2019 premierul Sandu încerca să acopere găurile din buget, să deschidă calea pentru o deratizare a corupției în RM. Președintele Dodon de atunci cerea și forța mâna aliaților să-i ofere împuterniciri suplimentare pentru președinte, cumpăra activele mediatice, procura fabricile de trolli ale fostului stăpân al Moldovei, prelua judecătorii și schemele cu fluxuri financiare. „De ce să se piardă. Las să fiibă.” Dodon era mult mai generos decât Plahotniuc. Se zice că a coborât partea stăpânului de la 90 la 50 la sută. Dar înțelegerile oculte de aia și sunt oculte. Nimeni nu știe adevărul până la capăt. Nici cumpărătorul, nici vânzătorul, mite noi.

Dodon a preluat treptat, inițial ajutat de Blocul Acum, apoi de PD, apoi de Plahotniuc și Șor toată puterea politică și economică din Republica Moldova.

Dodon a rămas președinte, alias coordonator, și după ce a pierdut alegerile prezidențiale din toamnă. Încercând s-o umilească pe mic pe ceas pe președintele Maia Sandu. A convocat ședințe ale guvernului, a dat indicații parlamentarilor din sediul Parlamentului RM, a acaparat fiziologic și ideologic mediile de stat, a dat indicații Covidului, a negociat pentru Republica Moldova în unele birouri ale Kremlinului, a introdus Starea de Urgență când au vrut mușchii lui, încălcând grav Constituția, a făcut-o pe detectivul și a continuat vloggul său Președintele răspunde. Acțiunile sale nesimțite au dezechilibrat și năruit structurile de stat. Care astăzi funcționează ca niște lehuze. Au pârghii, au abilități. Și au simțul șmecherilor care așteaptă cine va fi, totuși, stăpânul, întâiul și ultimul.

Declarația de astăzi a lui Dodon că va boicota decizia Curții Constituționale este mai gravă decât o simplă declarație de vineri de la Președintele răspunde. Dacă socialiștii vor urma orbește indicațiile liderului lor, care e la sfârșit de cărare politică, atunci riscă s-l urmeze. Va dura mai mult decât vrem noi, dar mult mai puțin decât cred ei. Dureroasă pentru noi, dezastruoasă pentru socialiști. Și cu sfârșit de tragedie shakespeariană pentru Dodon. Chiar dacă astăzi Dodon are la dispoziție miniștri de forță, Federația de Șah & judecătorii.

Alegerile parlamentare anticipate nu vor rezolva peste noapte toate hibele adunate în trei decenii. Dar ele vor fi primele alegeri care vor oferi o șansă pentru viitor. Foarte mică. După romanticii și naivii perestroikăi din primul parlament, președinții de colhoz din al doilea parlament, parlamentele tovarășilor lui Voronin și parlamentele nepoților lui Voronin, cu spiritul Dumitru Diacov în toate, vom intra într-un ciclu parlamentar dominat de liceenii Maiei Sandu. Cu spiritul Bacului dat pe bune. Și va fi primul parlament fără Diacov.

Maia Sandu a fost singură în această bătălie. Împotriva tuturor.

Prima victorie îi aparține. Și este doar a ei.

Comentarii(6)

    • Catălin

    • 3 ani în urmă

    NU ! MAIA SANDU nu a fost singură , nene ERIZANU . Au fost alături de ea peste 50 la sută din electoratul basarabean. Chiar daca foarte, foarte puțini au scris pe bloguri în favoarea ei. O mînă de oameni ,care va să zică.

    1. @Catalin: Da, Maia Sandu a fost aleasă de aproape de un milion de moldoveni. Iar în lupta politică pentru declanșarea anticipatelor a rămas singură: toate declarațiile partidelor parlamentare despre anticipate au fost și sunt de fațadă. Obstacolele au fost pe întuneric, după colț. De ochii lumii, toți declară că sunt gata de anticipate.

  1. Apăi, după așa un encomion măiestru, treb’ rebde di început, că tot s-o-ncălzit vremea, zid de mănăstire și de pomenire, cu hramul Sfintei Maica Domnului, ocrotitoarea soborului celor 40 de sfinți encomioniști ai ex-mesiuțului Filat din Apropont.
    Aș propune și o stareță a mănăstirii de ambe zexe, da’ are funcție sovietnikă la preș’denția neo-mesianoidă, deci momental tre’ s’ steie de-a dreapta Sfintei Maica Spăsitelea & Spășita, adevărata fiică a Mamei Merkel Pantocratița, saukumakolo.
    Donc, fpiriod, tovarăși !
    Berlin vaș !

    1. @Lucia Postu: Poate fi și icoana Maicii Domnului Bucuria Tuturor Scârbiților.

      • Catalin

      • 3 ani în urmă

      Cu toate caracterele latine ce le deslușesc în text, nu reușesc să înțeleg limba păsărească a redactării . Mă poate cineva ajuta cu o …traducere ?

      1. @Catalin: A tradus-o politicul deja. Sunt alegeri parlamentare pe 11 iulie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors