Blog

Moldoveanul este un macho. Un adevărat macho. De mic copil. De când e cu muci-lumânărele care se preling pe locul viitoarelor mustăți. Și privește de la înălțimea unui metru și 30 de centimetri buburuza de pe glezna vacii din ocol. Își trage mucii-lumânărele de parcă ar trage în piept o lume întreagă. Și ca un adevărat macho hotărăște soarta buburuzei de pe glezna vacii.
A fi sau a nu fi.
El decide.
Cu lumânărele și printre gleznele vacii moldoveanul crește mare. Are aceeași înverșunare și încredere pentru întrebarea hamletiană.
El decide. El este supremul. El este macho. În cămășuța lui cu „vârci” (dungi), cum spunea un macho-scriitor din anii 60. El e macho în ocolul lui. Femeia e o proastă. Asta e până ea ajunge în Italia și devine o doamnă. El e macho cel înțelept în biserica lui. Și mătușile care îl întrețin sunt niște babe. El este preotul-macho. Iisus este doar un Iisus, fiul Domnului. El este macho-politicianul. Supremul. Restul sunt curve, gay și proști. Curvele n-au cum să fie macho. Gay-ii n-au dreptul să fie macho. Proștii nu pot să fie macho.
Societatea moldovenească este o societate de macho. De la io, Ștefan cel Mare, și până la io, Marian Lupu. Așa a intrat proiectul de Legea antidiscriminare în Republica Moldova.
În seara zilei de 25 mai  1895 un tribunal englez îl condamna pe Oscar Wilde la doi ani de pușcărie pentru „iubirea care nu îndrăznește să-și rostească numele”. Dacă Wilde trăia cu 60 de ani mai devreme, atunci pentru „delictul” său era condamnat la moarte. Societatea engleză era una de macho. Oscar Wilde a ieșit din detenție la 19 mai 1897 și în aceeași zi a părăsit Anglia.  Pentru totdeauna. Spovedania sa De profundis a putut fi publicată în Anglia abia în 1962.
„Prefer ca lumea să mă urască pentru ceea ce sunt, decât să mă iubească pentru ceea ce nu sunt”, scria Andre Gide în Jurnal.
Probabil, Oscar Wilde și Andre Gide nu spun nimic moldoveanului macho. El își trage în piept lumânărelele ca și cum ar cuceri o lume. Dar fără Alexandru Macedon, Richard Inimă de Leu, Michelangelo, Leonardo,Walt Whitman, Thomas Mann, Jean Cocteau, Jean Marais, Ceaikovski, Rimbaud, Verlain, Proust, Pasolini, Alan Turing, inventatorul computerului.
Eu sunt macho. Și rămân cu mucii mei.
Cărțile lui George Bălan „Celălalt Eros” și „Iubirea interzisă” au apărut la Cartier în 2001. Mai sunt în librării. În acele librării în care librarii le-au acceptat.
Librarii e macho și el.

Comentarii(88)

  • dandy

  • 13 ani în urmă

  Degeaba apelul la personalitati celebre. Macho adevarat nu citeste. Totul e palavre, vorbe goale. Pentru un macho, “adevarul” e intre picioarele lui.

  1. @Dandy: Dacă ar putea citi cu „adevărul”! Aș fi ca un petrolist.

  • doru

  • 13 ani în urmă

  Domnu Gheorghe, in afara de macho egalat/asociat cu mucii, totul mi-a placut in poema ta. Si chiar daca, pe alocuri, iti aduci aminte de Marquez – te apropii foarte mult de EL, in acest text benefic pentru mine in general, – nu inteleg un singur lucru – de ce te-ar deranja problema gheilor, atit a celor din Moldova, cit si a celor din Anglia lui Wilde, Franta lui Gide, Grecia lui Macedon si SUA-lele lui Elton John.
  Astazi, imi pare, ATIT DE tare a fost ABURCATA problema gheilor in Moldova, incit nu se mai intelege nici o pleasa, cine si ce vrea: gheii drepturile lor (cu bani europeni), Moldova sa para toleranta fata de ghei, sau noi ceilalti sa nu parem macho. Dar ai spus singur ca esti macho. Maladet. Si eu sint macho. Si-mi bag ciorul in orice alta europă, daca ea imi baga pe git ce sa cred despre om si femeie.

  1. @Doru: Domnu Doru, mă flatați. Un bun-simț al gay-lor și un bun-simț al macho-iștilor ar fi suficient. Da, iaca, domnu Doru, la noi toți sunt macho. Până și gay-ii sunt macho.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  domnu erizanu va rog sa nu exagerati,destui oameni cu orientare traditionala au facut ceva pentru europa de astazi dar si pentru intrega civilizatie umana,lista ar fi de mii de pagini.nu intoleranta fata de homosexulali a adus moldova la dezastru.

  1. @Catalin Codru: Moscova a început intoleranța cu interzicerea paradelor gay. Și, de la distanță, se creează impresia că s-a trecut de la șovinism direct în faza fascistă. E o părere. Sper să fie greșită.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  de ce trebue sa faca parade, au cistigat vre-un razboi,au descoperit ceva nou,au cluburi, acolo sa defileze.ei/ele ne provoaca si asta nu e bine…mine poi mine vor vrea sa faca sex in gradina publica din centru …

  1. @Catalin Codru: Legea antidiscriminarea nu înseamnă paradă. Nu cunosc istoria războaielor homosexualilor și a victoriilor lor. Nu m-am interesat nici de unde a apărut parada. Am fost martorul unei parade gay în Paris, în 1994. Probabil, în Franța parada gay e o distracție. Probabil, în Chișinău e un act de curaj. Pe de altă parte, cred, că e mai bine ca Marcikov să fie apărătorul gay-lor decât un propagandist șovin filorus, cum era în anii 90 la „Molodiojkă”. E mai uman.

  • sfeta konfeta

  • 13 ani în urmă

  gay-ul si-a suflat mucii-lumanarele in peticuta pana nu a auzit de libertati europene! “Amu-i amu” si-a zis gay-ul (care cu altceva nu avea cu ce sa mandri si care nici nu stia ca lumea de e gay, dar s-a dus sa lucreze la genderdoc ptru ca se palteste bine…) si a iesit la parada!

  1. @Sfeta Konfeta: Vezi răspunsul la Cătălin Codru.

  • Un cetatean strain

  • 13 ani în urmă

  @catalin codru: Imi pare rau dar gresesti tare ca si 99% moldovenilor. Homofobia va aduce Moldova la dezastru. Noi Europa NICIODATA vom accepta un membru Republica Moldova ca asemenea agresia fata de un grup de oameni.
  Pe toti acei prosti ca zic ca vor sa apara ‘familia’ si valoriile tradionale Moldovenesti as vrea sa intreb: In care familia creste un copil mai fericit si care familia functioneaza cel mai bine? Cea in care parinti sunt nevoiti sa plec peste hotare sau o familia ca reuseste sa faca o viata buna acasa intr-o Moldova Europeana ca floreste?
  Eu sunt foarte fericit ca m-am nascut heterosexual. Dar stimez orice om, indiferent de preferenta sexuala cu care s-a nascut. Sunt mandru ca in tara mea in general homosexuali sunt stimati ca orice alt cetatean si ca la noi ei sunt liber sa traiesc o viata normala alaturi de persoana lor iubita. Si parinti mai buni decat majoritatea heteroilor.
  Imi pare rau ca in tara asta fiind strain in anul 2011 nu ma simt liber sa spun opinia mea despre asta. As fi vrut sa discut cu toti cei moldoveni ‘macho’ ca gasesc un motiv sa uresc Gay’s.
  @Gheorghe Erizanu: RESPECT!!!

  1. @Un cetățean străin: Problema Legii antidiscriminare în Republica Moldova sunt preoții. Politicienii au nevoie de ei în campaniile electorale. Preoții știu. Și vin la târg. Să fie interzis obiectul „Deprinderi de viață”. Ca o elevă de 15 ani să se ceară de la lecții pentru a se duce să nască. Ea nici nu știa că e gravidă. Sunt dușmanii porumbeilor de la Catedrală și a gay-lor. Și politicienii noștri, deprinși cu târgurile, anulează „Deprinderi de viață”, vor să scoată din librării „Sexul povestit celor mici”, se declară macho și împotriva Legii antidiscriminare și, mai nou, vor prinde porumbeii în jurul Catedralei.
   Atunci când Voronin a avut o întrunire cu fețele bisericești din Basarabia, prin 2001, și a văzut peste o mie de preoți adunați la un loc, i-a flatat cu „Da, vâ sila”.

  • tmmd

  • 13 ani în urmă

  mi-a placut articolul …
  polemica poate dura mult la aceasta tema, doar ca nu prea poti duce o conversatie normala cu macho homofobi, e supra intelegerii lor ca un om care nu uraste gay-ii poate fi si hetero.
  autorul ar putea fi acuzat si el pe repede de orientare netraditionala numai ca mesajul de toleranta a fost voalat usor astfel incit majoritatea “mucosilor” nici nu-l vor intelege )))

  1. @tmmd: E mai grav. Nici măcar curvar nu pot fi numit. Nu zic că e bine. În asemenea situații poți fi numit oricum: kgb-ist, pederast, macho, filatelist, tanc T-34, komunist, bolșevic.

  • talex

  • 13 ani în urmă

  Dl. Erizanu, am o intrebare. De pe site-ul Cartier se pot face comenzi online? cu plata cu cardul sau ramburs? Am primit o oferta pe mail de la editura dv si sunt interesat de cateva titluri.

  1. @Talex: Deocamdată, ne pare rău, nu. Cred că în acest an, în vară-toamnă, vom reuși să venim cu ebook-uri și cărți pe magazinele on-line americane. Dacă suntem vii.

  • vit v

  • 13 ani în urmă

  un pederast despre pederastie camuflata!

  1. @vit v.: Deoarece pederaștii sunt foarte educați voi fi nevoit să răspund ca un macho la asemenea argumente: „pșol nahui!”. Cer scuze de violarea bunului-simț în fața cititorilor Cartier.

 1. Dle Erizanu, poate imi spuneti macar dvs ce scop au paradele gay, in afara de cel propagandistic. Ma inchin anticipat.

  1. @doru649: Am încercat să răspund la Cătălin Codru. Probabil, intră în planul lor de acțiune RM-UE.

  • Un vecin

  • 13 ani în urmă

  Interesant articol. Dar totusi ma mira faptul ca oamenii nu inteleg ca prin protestele lor singuri fac publicitate homosexualilor.

  1. @Un vecin: Legea antidiscriminare a fost elaborată încă de parlamentul komunist, pe atunci, tot cu Lupu speaker. Din cauza alegerilor și susținerii bisericii arătată pentru komuniști, el a fost lăsat pentru zile mai bune. Nici komuniștii, nici liberalii, nici democrații, nici liberal-democrații nu sunt mai toleranți cu homosexualii. Sunt toți adevărați macho. Occidentul le cere. Ăsta e argumentul suprem.

  • dandy

  • 13 ani în urmă

  Despre mesajul lui G.E. pt. vit.v.: N-am crezut s-o zica si G.E. in public vreodata… Dar a fost/este perfect adecvat. Amicul meu psiholog (cu vreo 3 decenii de practica in psihoterapie la activ) zice ca cei mai furibunzi si pudibonzi moralisti sint in majoritatea cazurilor obsedati de camuflarea propriilor slabiciuni sau “particularitati”. Si asta ar fi, de fapt, adevarata perversiune.

  1. @Dandy: De fapt, toți macho sunt homosexuali latenți. Nu s-au căutat la timp. Ăsta e unicul lor atu. Merci.

  • q

  • 13 ani în urmă

  Tare bun articolul, doar că, după mine, ăştia-s mai mult nişte frustraţi decât macho (mucii rămân). Nu au realizări personale cu care să se mândrească şi ajung să-şi iubească sexul – heterosexualitatea naturală, creştină, familistă. Să fie oare şi o lipsa de atenţie la mijloc? Un început de ADHD…

  • sfeta konfeta

  • 13 ani în urmă

  @q, nu s-ar putea zice acelasi lucru despre gay?
  aratati-mi mie o prevedere in legislatie care sa-i discrimineze, un caz in judecata, ceva!
  in mijlocul mizeriei si saraciei s-a gasit o mina de pederasti sa braveze cu orientarea lor sexuala, si..? de ce atita atentie? atitudinea societatii e o incalcare? da de cand cineva poate fi iubit/tolerat cu fortza? da, asta e realitatea noastra, majoritatea sunt “crestini tristi”, cum zice o fata desteapta (nu eu:), astea sunt traditiile.. va place-conformati-va, nu-adios undeva unde v-ati simti bine. Uite ca eu nu vreau ca baiatul meu mucos sa va vada pupindu-va la Stefan. Nu vreau, am motivele mele, care sunt tot atat de importante ca si drepturile voastre.
  Sunt atitea incalcari grave cum ar fi accesul la institutiile publice, la circulatie a persoanelor handicapate, accesul la educatie a multor copii discriminati pe diverse motive.. astea nu le vedem! Sa fie sanatos genderdocul si banii care se cheltuie pe prostii din astea.. Eu una credeam ca oameni ca Erizanu si Dogaru ar trebui sa inteleaga subtilitatile promovarii acestor programe.. se vede ca m-am inselat.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  eu n-am nimik cu pederastii/un termen medical/.dar nu-mi place cind ei se baga in viata mea,asa bunaoara ,prin 99 aveam o terasa la casa cineastilor,am invitat un bucatar cu specific italian din bucuresti.n-am facut o inaugurare in sensul adevarat ,am chemat citiva italieni pe care i-am pescuit pe stefan cel mare.deci in acea seara intrarea era libera…pe la sapte imi apar doi tipi,unu cu floricele in mina/m-ai ingindurat/altul mai activ repede a studiat meniul.s-au asezat chiar in centrul terasei.normal ca nici n-am banuit ca-s pedersti.au comandat sampanie si inghetata ,dupa a doua cupa de sampanie au inceput sa se pupe foarte activ.cel mai groaznic era ca se pupau exact in centrul terasei mele!nici nu m-au intrebat,-domnu putem sa ne pupam putin de tot?intre timp toti lucratorii mei incremenise,colac peste pupaza la orizont imi apar si domnii din peninsula .erau multi vreo 10 perechi,sigur cu domnisoare din parte locului.paznicul mi-a anticipat intrebarea-ce facem domnu sef?eu am investit in terasa ceva bani /si imprumutati o parte,bucatarul era platit tot frumos,ca n-a venit degeaba/ma uitam nervos cum astea se pupau ,si cum se ruina munca mea si ideile culinare.repede eu si paznicul,dealtfel un sportiv de sambo,i-am scos de la masa cu ceva violenta si i-am ascuns in spatele bucatariei.ei urlau ca li se incalca drepturile ca traesc in o tara libera.i-am alungat prin esirea din spate.italienii n-au observat nimic,totul a esit brici,mai tirziu au venit si alti italien si americani si altii.intrebare pentru toti ,daca nu procedam asa care ar fi fost rezultatul.sa vezi inca m-au amenintat,insa nu au fost batuti ,am vrut doar sa plece.dupa asta cind intrau din astea eu ii avertizam ca la noi pupatul e interzis.deci eu n-am nimic cu minoritatile,dar ma oftica cind ei imi violeaza teritoriul intim ,ca sa zic.

  • q

  • 13 ani în urmă

  @Konfeta
  1) iata un caz: http://www.europalibera.org/archive/news/20101210/445/445.html?id=2244587
  2)”atitudinea societatii e o incalcare?” – nu vorbi din numele societatii si, da, uneori atitudinea societatii e o incalcare (vezi Germania nazista de exemplu)
  3)”astea sunt traditiile.. va place-conformati-va, nu-adios undeva unde v-ati simti bine” – eu toată viaţa am trăit într-o tradiţie de respect pentu toţi oamenii, de compătimire pentru cei înjosiţi şi obijduiţi, o tradiţie general umană fără frontiere. Tu în ce tradiţie ai trăit?
  4)”Uite ca eu nu vreau ca baiatul meu mucos sa va vada pupindu-va la Stefan. Nu vreau, am motivele mele, care sunt tot atat de importante ca si drepturile voastre” – da eu nu vreau ca baiatului meu sa-i spui tu cu cine sa se pupe si cu cine nu, unde sa se pupe si de la cine sa ceara voie.
  5) “Sunt atitea incalcari grave cum ar fi […] astea nu le vedem!” – asta-i ca si argumentul cela “cum poti cere tu marire la salariu daca copiii din africa mor de foame”
  pace!

  • q

  • 13 ani în urmă

  O terasa nu e teritoriu intim, Cataline, e unul public, accesibil tuturor. Dacă nu e, se numeste discriminare. A ta parcă-i o terasă din Berlinul lui Hitler. Bucataria de la tine acasa e loc intim, acolo esti stapan.
  Eu nu mă ruşinez să-mi sărut iubita în public. Niciodată n-am fost ghiontit pentru asta.
  Maniera in care scrii e de macho – atentie sub nas.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  da nu-s homosexual,la toate metehnele mele se adauga si asta.intr-un local privat doar stapinul decide cine va intra si se va pupa,cind e vorba de un sarut de atentie ,e una, cind sa ling in public ca doi dulai in calduri e alta chestie.expunerea sentimentelor intime in public tot nu-mi place,parada gau tot e o etalare ,uitati-va noi n. f.in c.ca alt ceva nu inteleg ce ar vrea sa ne comunice.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  datile drepturi ,din alea care sa le permita totul si atunci aveti grija de propriul fund,homosexualii mai au o latura care se intilneste mai la toti dintre ei.e vorba de pedofilie,cu asta ce facem?nici chiar asa stimati luptatori pentru drepturile omului.

  • q

  • 13 ani în urmă

  Catalin, nu poţi afirma astfel de lucruri fără a aduce probe. Iată un text în engleză la temă, care infirmă dar şi explică de unde se ia prejudecata ta:
  http://psychology.ucdavis.edu/rainbow/html/facts_molestation.html
  Despre prejudecata în cauză, un fragment din text: “membrii grupurilor minoritare sunt adesea supuşi stereotipurilor fiind reprezentaţi ca un pericol pentru majoritatea celor mai vulnerabili membri ai societăţii. De exemplu, evreii erau acuzaţi în evul mediu de omorârea copiilor creştin în scopuri ritualice. Bărbaţii de culoare din Statele Unite erau adesea linşaţi, aducându-se acuzaţii false că ar fi violat femei albe. Conform aceluiaşi model, homosexualii sunt adesea caracterizaţi ca prezentînd un pericol pentru copii”.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  probe iti va aduce procurorul.daca cineva violeza copii dar nu se declara homosexual nu inseamna ca nu este homosexual.

  • sfeta konfeta

  • 13 ani în urmă

  q, cunosc multe cazuri de suicid din cauza ca politistii incalca drepturile banuitilor/acuzatilor, problema e, si nu e numai a pederastilor (intr-adevar.. de ce folosim “gay”? suna mai vesel cumva?? eu vorbesc romana).
  2. pe copilul tau il educi tu iar pe al meu -din fericire eu. de fapt, sunt sigura ca nu ai copii.
  3. nu am vorbit de copii din Africa, ci de cei din Moldova, atita timp cat exista asemenea probleme, ma doare-n cot de drepturile si trairile pederastilor.
  @catalin, 100% agree.

  1. @sfeta konfeta & @q, @Cătălin Codru: E ușor să susții un punct de vedere, fiind ascuns după o bomboană sau o literă. Cătălin Codru își apară punctul de vedere deschis. Manuscrisele lui George Bălan au tot circulat pe la diferite edituri românești. Unele dintre ele îl aveau ca autor important, cu câteva cărți. Atunci când le-a propus „Iubirea interzisă” și „Celălalt Eros” l-au uitat foarte repede. Am acceptat publicare volumelor condiționat: autorul să apară cu numele lui. Inițial era un pseudonim. George Bălan, muzicologul celebru din anii 70, după ezitări, a avut curajul să apară cu propriul nume. Am tot respectul. Fobia societății este imensă. Sunt adeptul bunului-simț și de o parte, și de alta. Paradele gay-lor au apărut tot ca un protest la fobia societății.
   Codul bunelor maniere englezești spune că mâinile trebuie ținute sub masă. În timpul mâncării. Și mâinile englezești tot umblă pe la pulpele vecine.
   Codul bunelor maniere franțuzești spune că mâinile trebuie să fie pe masă. În timpul mâncării. Să fie la vedere.

  • Stela

  • 13 ani în urmă

  si totusi… daca s-ar trezi acum D.Cantemir,probabil ca ar intreba: Inca mai exista stereotipuri bolnave si neglijare absoluta in Tara Moldovei? sau… s-ar intoarce pe partea cealalta fara sa se mai trezeasca…:)))
  Cineva scria mai sus de educatia copiilor,de accord,e foarte importanta si trebuie rezolvata ,iar cu parere de rau la noi in tara mai sint inca multe probleme de rezolvat si toti stim asta.
  Nu stiu cum gindeste un homosexual p/u ca n-am probleme de genul asta,dar daca ne gindim mai bine,asa-numitele parade gay ce au loc o data pe an in diferite tari,nu implica cazuri de pedofilie si intr-adevar,unii parinti,care si-au dat seama ca poseda aceasta problema,dupa aparitia copilului lor,continua sa-l iubeasca la fel de mult,desi sint sigura ca acel copil va purta mereu amprenta unui divort.Dar,daca e sa analizam,nu e renegat cum fac unii parinti din heterosexuali sau in general,de la noi din Moldova,care prefera sa-l arunce in strada,desi nu stiu daca astia pot fi numiti “parinti”.

  • Stela

  • 13 ani în urmă

  frumos articol,d-le Erizanu si o buna idee de a nu renega adevaratele valori a transmis si “un cetatean strain”,p/u ca am ajuns in 2011 cu multe probleme nerezolvate,cu diferite fonduri finantate de straini si furate de noi,moldovenii.De ce nu incercam sa contribuim la schimbarea viitorului pornind de la sine?( nu infirm pe nimeni) oare e mai usor sa ne murdarim unii pe altii? De accord,nedreptatea si coruptia trebuie stopata. Din cite stiu eu, Genderdoc-ul se ocupa de drepturile gay-lor si lesbienelor, si daca din ce in ce mai mult astazi se vorbeste despre aceasta problema,inseamna ca ei isi fac treaba,spre deosebire de parlamentarii nostri care nici macar nu vin la serviciu,s-au suparat,dar ei din ce traiesc?oare nu de pe spatele poporului?

  • Stela

  • 13 ani în urmă

  de aceea,religia si politica sint surori,p/u ca au la baza aceleasi surse de existenta…
  Poporul tarii noastre este “bolnav” din cauza atitor stereotipuri incit de multe ori,intilnim oameni indiferenti fata de ceea ce se intimpla,oameni care viseaza la un colt de rai,cazut din cer (altii.. s-au de la vre-un partid sau vre-o biserica),fara a depune efort la schimbarea unor lucruri. Atit de mult vorbim despre drepturi,probleme,solutionare,legi,schimbare,insa intr-un final e pustiu. De ce? — unii dorm,iar altii nu sint auziti,de fapt ei sint auziti,dar nu sint ascultati.
  P/u a fugi de realitate dam vina,pe gay,pe cei ce fug peste hotare,pe soarta.

  1. @Stela: Într-o societate unde sistemul de valori este inexistent și funcționează sistemul de relații, șansele de normalitate și firesc sunt egale cu șansele dinozaurilor de a viețui la Polul Nord cu expediția lui Celingarov. Nu sunt chiar atât de optimist. Încerc să-mi fac munca mea. Iar când tâmpenia dă peste mine, atunci încerc s-o dau într-o parte. Destul de des mă întreb dacă se merită efortul.

  • Ionela Hadarca-sfeta konfeta

  • 13 ani în urmă

  Eu n-am fobii de genul asta, e mai degraba un obicei “de net” sa-ti pui pseudonim cand comentezi. mai mult decat atit, as vorbi fata in fata cu orice pederast si l-as ruga sa-mi explice cand anume a fost discriminat si de ce trebuie sa fie ca-n Orwel “mai egal decat egalii”.
  Or, faptul ca dl Erizanu ii pune pe oricare din ei pe un cantar cu Leonardo, iar oamenii care nu vor sa-i priveasca devin mucosi frustrati nu inseamna ca asa si este.

  1. @Ionela Hadârcă/sfeta konfeta: Tot respectul. Merci. Ionela, Legea antidiscriminare nu-i face pe homosexuali mai oameni decât oamenii. Îi pune în același rând. Să nu fie oameni oameni și oameni neoameni. Codul Penal al URSS, care a fost în vigoare până adineaori, avea articol care condamna homosexualismul la prevațiune de libertate. Și era o metodă de șantaj. Utilizată bine de serviciile represive. Ei au reușit să facă din românul Valeriu Senic și românul Gheorghe Mazilu mari promotori ai moldovenismului.

  • Stela

  • 13 ani în urmă

  Cataline,ai scris mai sus:{destui oameni cu orientare traditionala au facut ceva pentru europa de astazi dar si pentru intrega civilizatie umana,lista ar fi de mii de pagini.nu intoleranta fata de homosexulali a adus moldova la dezastru.}apoi,povestesti un caz trait cu proprii ochi,dupa care, iti arati punctul de vedere si pro si contra lor,desi mai mult contra spre sfirsitul mesajelor tale. Cind vorbim de pedofilie si cind facem o conexiune intre gay si pedofilie,nu mai implicam si alte lucruri?
  :)) ce s-a ales cu terasa dumitale? poate daca faceai un club p/u gay sfeta confetka nu se temea sa-si lese baiatul pe linga Stefan si quien sabes? profitul avea sa fie altul (nu vreau sa supar pe nimeni)
  D-le Erizanu frumoasa comparatie a manierelor englezesti si frantuzesti si cred ca conducerea noastra ar trebui s-o citeasca macar,p/u ca face o greseala interzicind “deprinderi de viata” si introducind religia in scoli,p/u ca nimeni nu-si pune problema ca copiii din sate care fiind obositi la a 6-a sau a 7-a lectie,nici nu vor dori sa se prezinte la ora de religie stiind “nazdravaniile” pe care le face preotul prin sat,cit despre “educatie p/u sanatate”(caci a fost si asa obiect),ei trag foloase,invata lucruri utile,afla raspunsuri la intrebari pe care se intimideaza sa le puna parintilor sau altor persoane

  1. @Stela: Nu scriu posturi chiar atât de colorate ca să-mi închipui că cineva care administrează banii acestei țări stau toată ziua și citesc bloguri. Timpul costă bani. Au de împărțit. Au de tras țepe. Vine valul de privatizări. Sunt lucruri mai importante. Școala nu intră în programul de priorități. Efectele școlarizării nu se văd, nu se simt imediat.

  • Ilie

  • 13 ani în urmă

  Platon, filozoful grec, scria ca sunt 2 tipuri de barbati: care produc copii si care fac politica, arta, literatura… Au trecut mii de ani, cind gay au fost ba tolerati, ba crucificati, ba aruncati in cuptoare, ba din nou tolerati… Visam sa vad Amsterdamul, care e atit de cintat pentru toleranta! L-am vazut, mam indragostit de acest oras, dar mam si intristat enorm de mult! Am inteles ca Moldova e la distanta de 100 de ani de civilizatia europeana! Apropo, pentru unii destepti, acolo nimeni nuti sare in git, fara sa accepti, de fapt, ca si la Chisinau!Acolo lumea poarta respect pentru aceasta parte a societatii (apropo 10%!!!), care in mediu e mai talentata, mai bogata si mai educata ca celelalte 90% a societatii. Lucru demonstrat atit in Europa, cit si in SUA! Cit tine de preoti… sunt si ei diferiti si banuiesc ca acelas vladimir mitropolitul nu o singura data a incercat so faca, dar e alta istorie! Voiam sa ziс сa nu ei incurca politicienii nostri sa ia decizii corecte!!! Biserica a demonstart un faliment total prin pasat! E ortodoxismul mojicului, e ceea despre ce ati scris in articol si din punctul meu de vedere ati pus degetul exact pe rana moldoveanului. E un portret si mai trist, indiferent de opinca ori vladica: mojik, incult, badaran, agramat, fara 7 ani deacasa, plin de ura… Trist in Tara Moldovei, ne trebuiesc zeci de ani ca sa demonstram ca 10% din populatia Moldovei, fie si homosexuali, у prea mult pentru ai neglija, desconsidera si discrimina!!! Treziti-va, familisti! Nimeni si prin nimic nu va afecteaza familiile si nu va pervertesc atita timp, cit nu vo doriti! Si nu mai uitati de un lucru demonstrat in Europa si America: cei mai mari homofobi din lume au fost de fapt homosexuali! Verificati (va)!!!

  1. @Ilie: Pe când eram tânăr, îmi stătea bine să nu fiu de acord cu Platon: în politică se duc ratații profesionali și impotenții. Acum nu mai spun. Dar, sincer, eu nu văd cum vor reuși actualii să schimbe piramida polițistă a societății cu o piramidă educațională. Poate ei știu mai multe.

  • Stela

  • 13 ani în urmă

  la sigur se merita efortul,p/u ca mai exista si oameni care respecta ceea ce fac altii p/u folosul societatii umane,oameni care i-au exemplu de la astfel de persoane si daca facem astfel sistemul de valori existent,scadem “raitingul” sistemului corupt

  1. @Stela. Sper să ai dreptate.

  • Ionela Hadarca

  • 13 ani în urmă

  haideti sa ne imaginam ca legea e adoptata, nu discriminam pe nime, suntem mai europeni decat europenii.
  eu sunt genderdoc, am nevoie de “action”
  vin la televiziune c-o publicitate tandra.. si zic -poftim, plasati. sau discriminati-ma.. ca eu abia astept s-ajung la CEDO.
  ce faceti?
  (for the record- avem mii de copii lasati fara ingrijire parinteasca din cauza migratiei, nu suntem in Amsterdam intr-adevar)

  1. @Ionela Hadârcă: Ionela, te-ai scuns după acest nume. Bine. Lăsăm explicațiile. Și curajul. Pe altădată.
   Atunci Genderdocul nu va avea motive pentru a obține subvenții. Oricum, eu am insistat pe bunul-simț. Nu sunt adeptul legilor care să facă oameni mai oameni pe cei care sunt negri, homosexuali și bolnavi de SIDA. Iar restul să fie mai puțini oameni. Există o măsură în toate.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  stela querida-terasa a fost vinduta,dat fiind faptul ca au aparut alte interese de afaceri. daca te intereseaza cu cit ,da-mi un semn !propunerea cu deschiderea unui local pentru homosexuali nu e valabila nu cunosc subiectul n-am ce sa le ofer.insa am un cunoscut care a deschis ceva gen ce spui tu.a dat-o in bara,ei vor moca, sa vina cu bautura lor si sa se distreze toata noaptea-asa spunea el.cel mai mic conflict aparut intre administratie si mult ,,stimabilii,,se incepea cu-,,asta e descriminare,,homosexualii nostrii/din cei bogati/ pleaca sa se distreze in europa,ce lipsa de patriotism,mai trebue ca pe linga drepturi sa aiba si ceva obligatii.e ultimul comentariu ,scriu fortat parca incepe sa puta a ceva.

  • Ionela Hadarca

  • 13 ani în urmă

  Dle Erizanu, homosexualismul era condamnat in codul penal URSS.
  Acum unde este vreo prevedere de acest gen?
  Este atitudinea societatii, dar credeti ca adoptarea acestei prevederi este o solutie?
  Eu am repulsie fizica cand vad 2 barbati pupandu-se. Dvs aveti repulsie fizica fata de prosti.
  Este aproape un instinct. Cine poate lupta cu el? Doar eu, dar eu nu vreau sa ma autoviolez acceptand ceea ce nu-mi e aproape.
  Apropo, am ainteles ca georgienilor nu li s-a pus in road map conditia sa adopte legea nediscrimarii…

  1. @Ionela Hadârcă: Și eu am o repulsie fizică. Când se pupă doi bărbați: Honeker & Brejnev. Suntem chit. Nu despre asta era discuția.

  • Ionela Hadarca

  • 13 ani în urmă

  va e mai comod sa credeti ca ma ascund si ma blocati? 🙂
  un fel de discriminare as zice. 🙂

  1. @Ionela Hadârcă: Nu blochez pe nimeni. Pur și simplu, sunteți la așteptare. orice intrare nouă e pusă la așteptare. De aia și-am observat pseudonimele/nn.

  • Ionela Hadarca

  • 13 ani în urmă

  atunci blocati-ma va rog, am de lucru, iar eu stau si ma cert cu dvs.. 🙂

  1. @Ionela Hadârcă: Nu era o ceartă. Credeam că e o discuție. Deja e vineri seara. Un weekend frumos, q!

  • q

  • 13 ani în urmă

  “E ușor să susții un punct de vedere, fiind ascuns după o bomboană sau o literă”.
  “What’s in a name? that which we call a rose. By any other name would smell as sweet”. a spus unul, neinclus in lista din text.
  Eu rămîn în dulapul literei mele. Un “comming out” nu ar schimba nimic (http://ro.wikipedia.org/wiki/Coming_out). Pentru mine.

  • q

  • 13 ani în urmă

  Mersi! un weekend frumos!

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  Pe scurt: prin stadiul anal de dezvoltare, descris de Freud, am trecut fiecare dintre noi pe la varsta de 2-3 ani cand satisfactia la solicitarea naturala a zonei respective ne caracteriza. Pe la varsta de începere a maturitatii, când are loc alegerea obiectului sexual, se poate petrece fixarea sexuala asupra unui alt obiect decat cel de sex opus (din difeite cauze). Fapt care poate fi constientizat, ori nu. Aceste persoane pot fi oricine dintre noi, caci nu e o alegere constienta si nu îti poti schimba orienarea sexuala numai prin dorinta de a o face, în cazul când propria orientare e constientizata si nu este una falsa îtr-un sens ori în altul. Si orientarea sexuala în acest sens poate fi considerata ca o normalitate. De a nu o confunda cu perversiunea de type pedofil, zoofil etc.

  • Nic Arsanca

  • 13 ani în urmă

  “Macho m. s. m. Wilde” este un articol-eseu provocator, bine scris și bine țintit în centrul unora dintre problemele stringente ale Moldovei (a se citi, Republicii Moldova), care (absolutamente deloc întâmplator) au fost și continuă să fie și problemele României. Apropo, s-ar putea cu ușurința scrie un articol pe tema similară, “Macho-ul roâan și … .”
  Dragilor, toți cei de mai sus, mă bucur imens ca ați ieșit la lumină și, în puterea orbitoare a luminii, dezbateți o problema umană, intens obliterată și “pusă la zid” în trecut.
  Indiferent cum o faceți, toți, dar absolut toți aveti dreptate, adecă fiecare din dumneavoastră sustineți câte o fațetă (sau mai multe) a/ale acestor probleme complexe.
  Soluția de aici, de pe acest blog, este cea corectă civilizată, umană și, mai ales, participativ inclusivă (au nu exclusivă și exclusivistă), dialogul deschis, sincer, pasionat, care trebuie să fie urmat de fapte concrete de aplicare a înțelegerii temeinice a fenomenului în sine.

  • Nic Arsanca

  • 13 ani în urmă

  “Macho m. s. m. Wilde” este un articol-eseu provocator, bine scris și bine țintit în centrul unora dintre problemele stringente ale Moldovei (a se citi, Republicii Moldova), care (absolutamente deloc întâmplator) au fost și continuă să fie și problemele României. Apropo, s-ar putea cu ușurința scrie un articol pe tema similară, “Macho-ul român și … .”
  Dragilor, toți cei de mai sus, mă bucur imens ca ați ieșit la lumină și, în puterea orbitoare a luminii, dezbateți o problema umană, intens obliterată și “pusă la zid” în trecut.
  Indiferent cum o faceți, toți, dar absolut toți aveti dreptate, adecă fiecare din dumneavoastră sustineți câte o fațetă (sau mai multe) a/ale acestor probleme complexe.
  Soluția de aici, de pe acest blog, este cea corectă civilizată, umană și, mai ales, participativ inclusivă (au nu exclusivă și exclusivistă), dialogul deschis, sincer, pasionat, care trebuie să fie urmat de fapte concrete de aplicare a înțelegerii temeinice a fenomenului în sine.

  1. @Nic Arsanca: Mă bucur că am reușit, cu mici poticneli, să avem un dialog. Și riscul de a cădea în derizoriu era imens. Comentatorii Unimedia au trecut aici. Dar, probabil, se poate discuta și fără „machisme” internautice. Mulțumim pentru înțelegere.

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  Domnule Erizanu, in primul rind, felicitari! Nu m-am asteptat ca un moldovean sa fie capabil sa gaseasca diagnosticul corect al societatii moldovenesti! Din cauza acestui macho “tara” nu poate progresa… Este o problema profunda si, pur si simplu, nu-mi dau seama cum se poate rezolva! Coloana vertebrala a societatii moldovenesti este femeia, nu stiu de cind, dar eu asa am gasit aceasta populatie in 1992, cind am venit prima oara aici… Mi-a luat vreo doi ani ca sa inteleg acest lucru si tot atunci mi-am dat seama ca deschiderea granitelor va fi fatala pentru satul moldovenesc: femeia se va duce acolo unde se va simti “om”, ceea ce se intimpla azi! Cu multa durere spun ca “vesnicia care s-a nascut la sat” nu va mai avea salas nu peste mult timp! Si Romania are aceasta problema dar tara este mult mai mare si are resurse; pe cind Moldova, vorba lui Matcovschi in “Pomul vietii”, este “o tara plina de tarani”. Sigur ca, in mod normal, schimbarea se produce prin educatie dar procesul educational de aici lasa mult de dorit si asta ca sa ma exprim elegant! Totusi este inviorator faptul ca s-a gasit un moldovean ca sa spuna lucrurilor pe nume, poate mai sunt citiva?!
  Inca o data felicitari si nu mi-ar displace de loc o intilnire cindva, cumva…

  1. @Mihai: Pe la Chișinău au mai găsit în femeie verticala societății moldovenești Cincinat Pavelescu, George Topârceanu, Gib Mihăescu, Mihai Constantinescu, Ion Ion Țiriac, Ilie Năstase. Pot continua lista. Dar risc scandaluri conjugale pe ambele maluri ale Prutului. Vorbesc ca un macho. Cândva, poate, vom vorbi despre femeia basarabeancă.
   Merci mult. Mai intrați. În Basarabia.

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  da

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  Cu toate ca domnul Erizanu a vrut sa puna in discutie problema gay-ilor nu asta este esential in acest articol; esential este calitatea barbatului moldovean, lipsa lui de evolutie… De ce ma mir ca un moldovean a pus acest diagnostic? Pentru ca atunci cind esti bolnav te duci la medic ( daca constientizezi boala ),deci numai un tert te poate diagnostica si rezolva! Germania a fost “rezolvata” de un tribunal international si vindecata de celelalte natiuni… Japonia militarista la fel… Sa vedem cum va scapa Rusia de comunism, de China nu mai zic, aici nu se va baga nimeni, doar sutele de ani o vor “rezolva”…

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  @mihai, daca ceea ce ati scris mai sus nu este o provocare, atunci îmi permit sa va spun ca, utilizând acelas langage, prezentati si Dstra niste semne de “boala”, care posibil ca reflecta “boala” societetii Dstra. Cred ca problema moldovenilor poate fi rezolvata doar de moldoveni si în conditii favorabile. Ceea ce citim mai sus si face parte de acest proces care cred ca e în actiune. Nu va suparati.

 2. Că lucrurile au ajuns foarte departe, este dovedit şi de acest video, după care doar nişte miopi nu vor dori să tragă concluziile necesare:
  http://www.youtube.com/watch?v=-rbxov7CVi8&feature=player_embedded
  …si mai ales zoom-ul pe chipul fericit al Pontifului…cînd admiră nişte trupuri desăvărşite de bărbaţi!

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  Mircea, nu este o provocare ce am scris! Si ma mir ca poate fi etichetata astfel! Categoric nu am semnele acestei boli si categoric nu sint genul care se uita de sus la semeni si in mod special la moldoveni… Cu atit mai mult cu cit tatal meu este din Vulcanesti, Daca ati fi lasati singuri, in sensul ca rusii s-ar retrage, sint convins ca, in timp, ati putea sa rezolvati aceasta problema ( in timp lung…). Dar atit timp cit rusii vor incerca sa va influenteze nu va puteti descurca singuri si-mi pare rau ca un inceput de “rinza” moldoveneasca detectez in afirmatia pe care o faceti.

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  Domnule Erizanu, imi pare rau, dati dovada de superficialitate!!! Eu am vorbit serios si nu am avut in vedere inzestrarile sexuale deosebite ale femeii moldovene! Nerecunoscind rolul de coloana vertebrala a femeii in societatatea moldoveneasca nu cumva va apropiati de acel macho? I-am dat textul Ninelei Caranfil care a promis ca il va invata si il va rosti la diverse ocazii… Poate, totusi, eu nu v-am inteles, poate chiar va referiti la gay si atit! Iar indemnul dvs. “mai intrati” este chiar jignitor pentru mine…

  1. @Mihai. Îmi cer scuze. Pe de altă parte, dacă intru doar în zona profundului, risc să devin moralist. E de la naștere. Ca și cealaltă meteahnă: generalizarea. Iar în ridicol intru din când în când. E omenește.

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  @mihai, problema e ca au fost distruse în mare masura valorile taranesti si crestinesti, nemaivorbind de cele nationale si intelectuale, caci era mai usor sa manipulezi un popor “prost”. Avem patrimoniul care il avem, dar suntem la rascruce, si influenta rusa va fi mereu prezenta. “Boala” romaneasca cred ca e dificultatea de a face doliu cu un trup de tara amputat. Mai cred ca 27 martie a fost o sansa in acest sens dar la moment nu sunt adeptul unei uniri. Cred ca doua societeti romanesti se pot dezvolta în paralel. Conditiile favorabile ar putea reîtoarce zecele ori chear sutele de mii de moldoveni din occident care, sunt sigur, ar putea schima multe.
  Cu respect.

  • infirmiera

  • 13 ani în urmă

  http://bogatu.voceabasarabiei.net/

  • alex from london

  • 13 ani în urmă

  cind 2 se pupa nu-mi place, iar cind doua se pupa ma excit, asa ca votati legea pupaturilor!

  1. @alex from london: E și ăsta un argument. Dar proiectul Legii antidiscriminare nu se reduce doar la drepturile gaylor.

  • mihai.zaharescu

  • 13 ani în urmă

  Regret, citeva zile am “lipsit”…
  Mircea, este un nonsens: “doua societati romanesti…”! Pentru moment, hai sa lasam deoparte valorile taranesti etc. si sa incercam un exercitiu de pragmatism: in orice gospodarie se face un calcul simplu-ce pot oferi spre vinzare si cit voi incasa. Apoi se calculeaza cheltuielile si, in final, profitul. Mircea, nu vezi ca Moldova are o singura marfa de oferit: oamenii ei? Nu are nicio bogatie subterana, are doar un pamint foarte bun, se pare ca mai bun decit al francezilor, care nu se poate lucra din cauza, in general,a lipsei de investitii! S-a dovedit de mult in lume ca o agricultura ca a Moldovei este una de subzistenta, Occidentul de mult a abandonat aceasta forma si a trecut la ferme etc.( si au disparut satele, in schimb… ). In SUA doar 2-3% lucreaza in agricultura si 6-7% in industrie si, fiind prima economie a lumii, inseamna ca asta-i calea cea corecta. Vinul moldovenesc? Sigur ca-i de valoare dar va fi foarte greu de gasit o nisa in Europa, linga vinurile frantuzesti, spaniole, italienesti etc., etc. Una peste alta, de cind Rusia si-a inchis granitele pentru bauturile moldovenesti oferta moldoveneasca, practic, nu mai exista ( oferta exista in primul rind daca ai cui oferi, degeaba oferi nisip cuiva din desert )! Si in acest context, despre ce dezvoltare paralela a unei societati romanesti poate fi vorba?!

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  In 2005, in campanie electorala, intr-un sat, un doctor in agronomie explica taranilor cum o familie de 4 persoane ( parinti si doi copii ) intretineau o ferma de peste 200 de vaci si mai aveau si aproape 250 ha. de pamint. La sfirsit un taran mai hitru a pus o intrebare: ” ia sa-mi spui mia cum 4 oameni dovedesc etc.? DAR CEILALTI OAMENI, CE FACEAU?” Intrebarea pur si simplu m-a ingrozit, cum sa-i spui unui taran ca satul lui, cel mai probabil, va disparea?! Si parca asta se si intimpla: cei care pot munci pleaca iar batrinii se sting… Astfel Moldova a fost si este extrem de vulnerabila iar ajutorul occidental nu este dezinteresat de loc! Si nu mai vreau sa continui… Nu cumva, Mircea, este chiar mai simplu pentru toata lumea ca moldovenii sa revina la matca lor?
  Si mai zic un lucru: pe la sfirsitul anilor ’80, cind destramarea URSS devenise iminenta, NATO a constatat ca a gistigat razboiul rece fara sa traga un foc de arma ( exagerez, desigur, s-au tras mai multe focuri…) si atunci a simtit nevoia sa-si regindeasca doctrina. Daca pina atunci securitatea era doar o problema de inarmare ( cite rachete, cite tancuri, cite trupe etc. ) si se chema heavy security acum securitatea unui stat are 5 componente: militara, economica, social-politica, identitara si ecologica. Asta-i noua doctrina a NATO ( conform scolii de la Copenhaga ) si stii care-i cea mai importanta componenta din cele 5? CEA IDENTITARA! Adica, in traducere libera, de abia dupa ce un popor stie de unde vine abia atunci va stii unde sa se duca! Abia atunci oamenii se vor aseza umar linga umar si vor pleca la drum!Crezi ca degeaba rusii alimenteaza discutiile interminabile vis-a-vis de limba romana, istoria romana etc.? Acum se inventeaza natiunea moldoveneasca si, daca se poate, o limba aparte, evident, o istorie si o cultura aparte… Toate astea sint pentru ca moldoveanul sa nu se trezeasca si sa spuna: bai, la ce-mi trebuie doua guverne, doi presedinti, doua parlamente? Si sa platesc vama daca vreau sa vind niste griu la Husi! Urmareste conferintele lui Dan Puric ( a fost intre 1 si 6 martie la Chisinau si va mai veni dupa jumatatea lunii mai ) si, cred, nu vei mai avea idei de laborator…

  1. @Mihai: Noi încă n-am ieșit din civilizația grâului (mai sunt două: a orezului și porumbului). Suntem în faza 1 semință de primăvară produce 11 la recoltare. Ca în secolul XIX. Statele sunt bogate sau sărace nu datorită bogățiilor. Ci datorită unei bune administrări. Sunt doar completări. La ceea ce ați scris. Poate Mircea vine cu idei mai detaliate.

  • mihai

  • 13 ani în urmă

  Vad ca prima parte a comentariului meu s-a pierdut! Spuneam ca Moldova are o singura marfa de oferit: oamenii ei. In rest nu are mai nimic, bogatii subterane nu exista, doar pamintul este extraordinar dar nu poate fi lucrat din cauza lipsei de investitii. Si oricum, din agricultura nu te imbogatesti… Imi pare rau, trebuie sa plec, voi continua mai tirziu!

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  @minai, nu pot sa ma duc la conferrintele din Chisinau caci sunt cam departe, dar ceea ce nu ne lipseste azi este informatia. Principalul e sa poti alege grâul de negara. Tehnica de spalare a creierului, care ati descris-o mai sus, este cunoscuta (e folosita si de rusi si de americani, si de altii) si am vorbit deja de acest fenomen pe blogul lui Gheorghe Erizanu. Apropo de oameni: oamenii fac bogatia, nu invers. Cea mai mare bogatie sunt oamenii. Dar mai sunt si alte conditii pentru ca o tara sa reuseasca. Si daca pamântul din basarabia se mai odihneste putin, atunci va fi la pret cu aurul…pentru japonezi.

  1. @Mircea: Am observat cu întârziere răspunsul tău. Mă bucur că este un dialog care vine cu completări. Și dialogul este deja între voi.

  • Nic Arsanca

  • 13 ani în urmă

  Pentru Mircea și numai pentru el.
  Bunînțeles că cea mai de preț valoare a oricărei națiuni sînt/sunt/sânt/îs oamenii acesteia. Problema cea mare care se pune în acest context este discrepanța, uneori șocantă, dintre numărul femeilor de calitate comparat cu numărul bărbaților de valoare similară sau care ar putea aspira la aceasta.

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  @Nic Arsanca: de acord, barbatii moldoveni nu pot sa se impuna chear în toate domeniile, caci cine va tine plugul de coarne, ori cine va consuma tuica/vodca/jin(vin) întruna, cine va mai umbla brambura cu lumanari la nas, ori cine va mai face politica à la iurosca… Si cand te uiti nu are cine lupta…pentru o societate mai breaza.

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  @Nic Arsanca: …pardon, si lupta ramane tot pe capul femeiei.

  • catalin codru

  • 13 ani în urmă

  incep aiurelele din regat,marii cunoscatori ,la ei deja totul e repartizat.putoi -cum spunea tata.p/u mircea/

  • Mircea

  • 13 ani în urmă

  Ma implic cu placere, Gheorghe, în discutiile de pe blogul tau, cu riscul de a ma exprima cate odata nu chear îndemînatic dar esentialul este schimbul de pareri si faptul ca continuu sa descopar multe lucruri interesante. Merci.

  • Stela

  • 13 ani în urmă

  Cataline,imi pare rau ca ai fugit de pe aici.totusi,ma bucur ca intr-un sfirsit ti-ai exprimat mai clar parerea.Dar daca veni vorba despre drepturile si obligatiunile gay-lor,inseamna ca e un + p/u legea antidiscriminare,p/u ca aceasta lege nu implica doar gay-ii.Societatea tarii noastre e “bolnava ” de stereotipuri,in ultimul timp incep sa ma conving de faptul ca ratiunea”turmei” devine mai importanta decit RATIUNEA (nu p/u cei sanatosi,desigur).
  Nik Ersanca___ unicul comentator de aici,care a mai dat aluzie si la FEMEIE,bravo!!! desi acest cuvint aici are mai multe sensuri,ar trebui sa incepem de la sine sa nu dam cu piciorul in semenii nostri,adica SA FIM OAMENI,daca vrem sa traim printre oameni
  D-l Erizeanu–Respect

  1. @Stela: Mulțumesc. O societate opacă și un guvern care azi va retrage legea din parlament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors