Blog

Mircea V.Ciobanu încearcă să rupă ultimele rânduri cu mine. Și are dreptate. Atunci când vorbește de scriitorii străini. Prietenul lui Mircea V.Ciobanu, italianul Umberto Eco, este adus ca adevărul suprem. Dar Eco uită că biografia sa (studiul hermeneutic și lecturile din documentele unei mănăstiri medievale) și un pariu personal produce Numele trandafirului. Iar monarhii sunt Eco.
De fapt, eu vorbeam despre o literatură ratată. A scriitorilor basarabeni. Din cauza lipsei biograficului. Mircea V.Ciobanu greșește. Iarăși.
Mircea V.Ciobanu are și dreptate. Atunci când aduce ca exemplu, într-o discuție privată, sistemul de pensii din Danemarca. Toți cetățenii danezi, pensionari, au o pensie unică:  2200 de euro. Pensia este un ajutor social al statului. Salariul pe care l-ai primit în perioada activă este un bun personal și individual.
Introducerea pensiei unice în Republica Moldova ar economisi bani bugetari. Oastea birocratică a Valentinei Buliga ar fi împuținată drastic. Cu economii de salarii și chirii. Ar dispărea complet corupția din sistem.
Și ar economisi foarte mulți nervi ai celor care trebuie să umble cu o jumătate de an înainte prin birourile funcționarilor care stabilesc pensia. Care nemulțumește pe fiecare nou pensionar.
Pensia minimă în Republica Moldova e de cca 900 de lei.
Nu există sistem de pensii în Asia: nici în China komunistă, nici în Indonezia capitalistă. Copiii sunt cei care trebuie să aibă grijă de părinții în etate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors