Blog

Negocierile pentru noul guvern de la Chișinău s-au încheiat.
Democrații au negociat clasic. Ca în romanul Nașul de Mario Puzo. Cu argumente. Prin vorbe. Și cu pistolul pe masă.
Prin argumentul cuvântului au cedat ministerul clientelar al Transporturilor liberalilor. Au cedat ministerul problemă al Familiei și Protecției Sociale cu cele mai impopulare reforme care trebuie făcute urgent liberal-democraților. La schimb au luat Sănătatea, un minister clientelar și Justiția, veriga lipsă de până acum din sistemul protecției democraților.
Cu pistolul pe masă prin mascații lui Chetraru și oamenii bleu ai lui Gurin au arestat câteva rude apropiate ale lui Filat, au descins în Ipteh, l-au chemat pe Filat alături de Shor în Dosarul Miliardului (asta-i pentru televiziuni) și l-au forțat pe liderul ghindelor să uite de funcția de premier. Și să anuleze înțelegerea lui Filat cu Nuland din Croația.
Vlad Plahotniuc este generos. Nu-l vrea pe Vlad Filat penal. Îl vrea doar politic.
Iar ca ghinda să se simtă roză, în timpul negocierilor, i-a luat Ministerul Educației (cu unul dintre cei mai eficienți miniștri liberal-democrați și cu reforme esențiale pentru viitorul Republicii Moldova) și i-a oferit în schimb Ministerul Tineretului și Sportului, un minister pentru copiii de grădiniță. Și cu un gest aristocratic, în același timp, sportivul numărul 1 al PLDM, Juravschi, părăsește fracțiunea printr-o scrisoare sadoviană.
PLDM este forțat s-o înainteze pe Maia Sandu la funcția de premier. Maia Sandu este prea corectă și prea onestă printre personajele Nașului. E din alt roman.
Pentru cetățenii Republicii Moldova Maia Sandu este o soluție bună. Și este un gest curajos, aproape de curajul nebunului, să fii premier în acest iulie fierbinte care ucide până și muștele.
Maia Sandu și reformele începute, reușitele de la Ministerul Educației sunt periculoase pentru personajele Nașului. Reformele de la Educație îi scoate pe viitorii alegători din zona loserului în cea a cetățeanului. De aia reformele de la Educație trebuie oprite. Varianta ideală. Se face cu mâinile liberalilor. Eufemistic vorbind, dosarul de cadre eficiente al PL-ului e gol.
Maia Sandu va fi lăsată premier până îi va scoate din această mocirlă financiară și economică. Pe ei. Și pe noi.
Dacă nu vor fi alte surprize. Azi.
Pe urmă mai vedem. Și ei. Și noi.
 
 

Comentarii(11)

    • V

    • 9 ani în urmă

    Pagina facebook – il vrem pe Erizanu Ministru, Ministru lucrurilor scirse frumos 🙂

    • sandu

    • 9 ani în urmă

    Da’ poate Filat dorea s-o inainteze pe Maia premier si de-aia a lasat Educatia si a luat Agricultura?

    1. @sandu: E din altă poveste. În negocieri s-a intrat cu Filat premier. Și era firesc.

    • cetatean

    • 9 ani în urmă

    Stimate autor al articolului. Ai debitat o alegorie aparent interesanta.
    Doar “Reformele de la Educație îi scoate pe viitorii alegători din zona loserului în cea a cetățeanului.” ? ? ? W t F is that ? Se pare ca habar nu ai despre MODUL si Rezultatele implementarii pseudo-reformelor in invatamant (fac referinta in primul rand la algoritmul inchiderii scolilor). Da stimabile, porcaria care a fost implementata sub aura “reformelor impuse de partenerii de dezvoltare”, isi va arata “REZULTATELE” in vreo 5 ani. Atunci o sa va rog, sa trambitati, si sa va amintiti, cum unii si-au varsat rahatul peste copii, scoli, si viitorul tarii, doar din ambitia unor aventuristi de a distruge ceea ce nu este subordonat “membrilor de partid” care rod la ghinda roza.
    Ce fel de echidistanta in articolul asta? “minister pentru copiii de grădiniță.” ? Ce inseamna asta ? Cum va permiteti sa denigrati institutiile statului in asa hal ? Adica PL si PLR, sunt partide de “doi bani” daca pana acum au numit “ministrul tineretului si sportului” ?
    Nu mai scrieti, Dle. Posta cineva in facebook, ca in era Maia Sandu, lingaii nu vor fi agreati. Nu cersiti un minister de la “al vostru”.

    1. @cetatean: E și mai simplu: nu citiți. Aveți grijă de ochii dvs.

    • Ion

    • 9 ani în urmă

    @ Cetatean, slabo de infruntat in fata gazda acestui blog?

    • Mircea

    • 9 ani în urmă

    E îmbucuratoare aceasta noua generatie de politicieni ca Maia Sandu, care se pregatesc azi, dar va fi mai mult nevoie de ei mîne când oligarhia va deveni democratie.

    1. @Mircea: Mă tem că această generație va aduce plusvaloare prin alte țări. Poate pe la 2032, îmbătrânită și obosită, să mai rămână vreo doi reprezentanți pe la Chișinău.

    • nedumeritu

    • 9 ani în urmă

    Într-adevăr, domnule fost mimiministru al ministerului tineretului și sportului, actualmente Cetățean, cum să răbdați asemenea blasfemie? Minister de grădiniță? Da ce-și permite dumnealui? Cred că trebuie pedepsit drastic și definitiv!

    1. @nedumeritu: E atac direct la persoana cetățeanului. Nu se poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors