Blog

Piața de carte românească are două târguri importante: Bookfest (începutul verii) și Gaudeamus (sfârșit de toamnă). Ambele sunt la București. Între aceste două târguri apar cărți, polemici, speranțe, frici. Dezastrele și succesele editoriale se măsoară tot prin aceste două târguri. Lansările de carte sunt ca o fabrică: lansare după lansare. Doar scandalul poate atrage atenția. După 2008, în fiecare toamnă, editorii măsoară pulsul pieței: poate va fi, în sfârșit, un an bun, poate reușim să ne apropiem de 2008.
Nimic nu e mai dulce și mai amar de real decât un top al vânzărilor. Ăsta-i al nostru. Al cărților noastre.
Cele mai vândute cărți Cartier la Gaudeamus 2017

  1. Maeștrii unei arte muribunde. Poeme alese 2010 – 2017 de Claudiu Komartin. Fotografii de Ana Toma (Cartier de colecție nr.11). Legată, 256 pag. Preț: 24 RON. Proiect cofinanțat de AFCN.

„Poetul a depășit «dorința mimetică» girardiană, nu-l ispitește plierea pe modele (decât ca «exercițiu de stil», ca dialog sau omagiu în filigran), nici trendurile (decât ca fenomene socio-literare față de care ia distanță critică) și nici consacrările curente. El se luptă la marginea Imperiului (perversul și decervelantul Imperiu al Binelui, în formularea lui Philippe Muray), a alungat mediatorii, suportă pe viu, «la sânge», provocarea realității – o realitate sufocată de simulacru, asfixiantă la rândul ei, ale cărei ultime scintilații de prospețime le pândește ca un haijin, căutând astfel să reconfigureze acel dernier rivage de care vorbea Houellebecq. Se petrece în poezia lui Claudiu Komartin un balans hamletian între a fi și a nu fi, între furie și extenuare, cu momente de un lirism curățat de orice impuritate, străin de orice polizare estetizantă, precis și intens, transgresiv și lucid, care-ți face pielea de găină.” (O. Nimigean)

  1. Șmecherie și lume rea. Universul social al manelelor de Adrian Schiop (Cartier antropologic). Ediția a II-a. Broșată, 260 pag. Preț: 29 RON

„Am ales tema asta pentru că mă pasiona, aveam senzaţia că stăpânesc oarecum subiectul şi de-aia m-am băgat. A fost un job de vis – să iei bani ca să stai prin crâşme sau cluburi şi să vorbeşti cu lăutari şi fani. Cât te ţine ficatul, să-l tot faci. Concluzii? Că e muzica băieţilor răi din România, a bagabonţilor, băieţii de la colţul străzii, şi a şmecherilor, tipii cu conexiuni mafiote. Că stă într-o măsură semnificativă pe banii gri ai interlopilor (întrucât grosul banilor vin din cântări la evenimente private, cele mai multe de interlopi). Că le glorifică voalat modul de viaţă, exultând şmecheria şi banii făcuţi uşor. Că, spre deosebire de hip-hop, unde lucrurile sunt spuse pe faţă, manelele codifică mesajul, îl spun oarecum cifrat – mai direct în anii ‘90, din ce în ce mai eliptic acum. De ce se întâmplă asta? Pentru că şmecheria devine o valoare tot mai dubioasă. În anii ‘90, şmecheria făcea legea şi oamenii se mândreau cu asta, că fac bani prin orice mijloace; acum, şmecheria e din ce în ce mai stigmatizată şi oamenii nu o mai scot la vedere. Dar să nu ne iluzionăm – ea e în continuare acolo, doar că a dispărut din spaţiul public. Acum oamenii tac şi fac.” (Adrian Schiop

  1. Vara în care mama a avut ochii verzi (roman) de Tatiana Țîbuleac (Cartier popular). Ediția a III-a. Broșată, 124 pag. Preț: 23 RON

„Tatiana Țîbuleac a reușit un tur de forță cu acest prim roman al ei. Începutul, un overflow de imagini furioase și hipnotice, aduce bine cu Portocala mecanică de la un punct încolo, furia începe să se domolească, înlocuită de o visătorie paranoidă coagulată în jurul figurii mamei, generând la foc continuu fraze cu nimic mai prejos decât cele ale Aglajei Veteranyi; iar ultima treime a romanului, în care o mamă bolnavă de cancer și un fiu așteaptă moartea împreună – ei bine, pentru intensitatea ei atât de particulară nu îi pot găsi Tatianei Țîbuleac vreun corespondent. Scurt și intens, romanul ei splendid impune o prozatoare de la care am cele mai mari așteptări. (Radu Vancu)

  1. Petre Stoica, Singurătatea noblețele ei. Poeme alese de Marius Chivu. Fotografii de Cosmin Bumbuț (Cartier de colecție nr.13). Legată, 256 pag. Preț: 27 RON. Proiect cofinanțat de AFCN.

„Petre Stoica este, probabil, cel mai mare poet postbelic pe care încă nu l-aţi citit. Eu însumi l-am descoperit târziu, citind întâmplător unul dintre ultimele sale volume de poezie, o carte subţire cu poeme de(spre) bătrâneţe. Eram tânăr şi aş fi putut rata întâlnirea, dar versurile sale au rezonat în locuri interioare pe atunci încă necunoscute mie. I-am căutat cărţile mai vechi prin anticariate, iar la un moment dat l-am şi cunoscut în timpul unui festival literar şi am schimbat câteva vorbe. Încă nu-i cunoşteam opera foarte bine şi am continuat să-l citesc pe sărite, astfel că, lucrând pentru antologia de faţă, am avut revelaţia unui poet încă şi mai mare decât îmi imaginasem, unul dintre cei mai importanţi ai deceniilor ’60 – ’80.” (Marius Chivu)

  1. Toți oamenii Kremlinului de Mihail Zâgar. Traducere din rusă de Vsevolod Ciornei (Cartier istoric). Legată, 416 pag. Preț: 39 RON

„Această carte relatează despre istoria Rusiei în decursul aflării la conducerea ei a lui Vladimir Putin din 2000 până în 2015. La baza cărții au stat documente, surse deschise și zeci de interviuri personale unice, pe care autorul le-a luat de la persoane actuale din anturajul cel mai apropiat al lui Vladimir Putin. Puse împreună, faptele, evenimentele, intrigile și opiniile eroilor formează o imagine completă a vieții Kremlinului, din care în premieră devine clară logica metamorfozei lui Vladimir Putin: cum și de ce dintr-un președinte liberal și prooccidental de la începutul anilor 2000 s-a transformat într-un conducător autoritar și unul dintre cei mai înrăiți rivali ai Occidentului.” (Mihail Zâgar)
Cele mai vândute cărți din colecția Cartier Codobelc la Gaudeamus 2017

  1. Ooooo poveste de iubire de Victoria Pătrașcu. Ilustrații de Veronica Neacșu. Legată, 36 pag. Preț: 25 RON
  2. Catrina și Marele Domn-Somn de Alina Purcaru. Ilustrații de Mihaela Paraschivu. Legată, 32 pag. Preț: 23 RON

 

  1. Câți ani ai? de Grigore Vieru. Ilustrații de Irina Paraschivu. Legată, 32 pag. Preț: 23 RON

 

  1. Jungla lui Toco de Lavinia Braniște. Ilustrații de Anca Smărăndache. Legată, 32 pag. Preț: 20 RON

 

  1. Balada celor cinci motănași de Ion Druță. Ilustrații de Mihaela Paraschivu. Legată, 32 pag. Preț: 20 RON

Comentarii(2)

    • Tot-Acela

    • 7 ani în urmă

    2043. Pomul Vieții
    ————————————–
    ce e viața omului
    e ca fructul pomului
    nimănui nu-i dat să știe
    să ‘nțeleagă acea așchie
    el se naște din durere
    cu a Domnului putere
    lumea asta să ‘nțeleagă
    unde multe rău se leagă
    el se caută pe sine
    doar din Cer Lumina vine
    spre Zalmoxe Cel Fârtat
    gându-ți fie lăudat

    1. @Tot-Acela: 2043 e numărul poemului?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors