Blog

În 2017 Editura Cartier a scos 109 titluri, dintre care 18 cărți digitale. Cu un tiraj total de 207 939 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 2285 exemplare.
În 2016 Editura Cartier a scos 105 titluri, dintre care 9 cărți digitale. Cu un tiraj total de 150 582 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 1570 exemplare.
În 2015 Editura Cartier a scos 88 de titluri, dintre care 17 cărți digitale. Cu un tiraj total de 53 185 exemplare. Tirajul mediu per titlu e de 750 exemplare.
Am început anul cu romanul Tatianei Țîbuleac: Vara în care mama a avut ochii verzi, în Rotonda, colecție de literatură română contemporană. Tirajul din ianuarie a fost de 1000 de exemplare. În februarie am mai tras un tiraj de 2000 de exemplare. Apoi în vară, de această dată în colecția Cartier popular, am făcut ediția a II-a într-un tiaj de 1500 de exemplare. 4500 de exemplare pentru un an de piață. Drepturile au fost vândute pentru limba franceză și portugheza braziliană. Străinul, romanul lui Camus, care apărea la Gallimard în anii 1940, după prima carte de 350 de exemplare de la o editură din Africa, apărea în 4400 de exemplare.
Biblioteca deschisă, colecția de cărți ale scriitorilor contemporani de peste hotare: Acolo unde curg râuri de miere și lapte de Vladimir Lorcenkov, scriitor de limbă rusă din Republica Moldova, stabilit în Canada, Mărirea și decăderea bolii Parkinson a sârbului Svetoslav Basara și Jazz în Danbas a ucraineanului Serhii Jadan.
În Cartier istoric au apărut: Republica Moldova: un stat în căutarea națiunii de Matei Cazacu și Nicolas Trifon, o traducere din franceză după ediția a II-a, apărută cu 5 luni înainte de cea în romănă; Despre istorie de Eric Hobsbawm, testamentul istoricului englez; Bandiții de Eric Hobsbawm; Popoarele, statele și frica de Barry Buzan, cel mai avizat specialist în securitatea internațională de după Războiul Rece, Toți oamnii Kremlinului de Mihail Zâgar.
Cartier de colecție a continuat anul acesta cu antologiile de poezie cu nr.11 – 15: Claudiu Komartin, Emil Brumaru & Radu Vancu, Petre Stoica & Marius Chivu, A.Baconsky & Al.Cistelecan, Nichita Stănescu & Matei Vișniec.

Două albume de excepție în colecția Art: Lumea lui Zaharia și Un veac de istorie în imagini. Ciculeni de Mariana Pagu.
O editură e inexistentă dacă nu publică literatură română contemporană, dacă nu caută autori noi, cărți noi. În Rotonda, după romanul Tatianei Țîbuleac, au mai apărut romanul lui Val Butnaru, eseul Tamarei Cărăuș, proza lingvistică a lui Valentin Guțu, amintirile de pe Planeta M. ale lui Doru Ciocanu și textele mele egoiste.
În Cartier popular au apărut romanele lui Vladimir Streinul, echivalentul bucovinean al lui Liviu Rebreanu, două volume de Alexei Marinat, ediția a II-a din volumul de debut  matur (poezie) al lui Alexandru Cosmescu, Grădina Domnului de Ion Druță, Aproape de Grigore Vieru și Cumplite vremi de Vladimir Beșleagă, Bucurați-vă de Dumitru Matcovschi. Pentru prima dată în română apare romanul Izvorul de Ayn Rand. Dacă ar fi după mine, e carte obligatorie pentru liceu. Ca să creștem oameni corecți, onești, fără a aștepta mană cerească de undeva.

În Cartier antropologic a apărut Șmecherie și lume rea de Adrian Schiop.
În Cartier codobelc, cartea de copii, anunț cu mândrie noile texte și, de multe ori, un debut în literatura pentru copii ale lui Radu Vancu, Dan Coman, Lavinia Braniște, Victoria Pătrașcu. Cu ilustrații de Veronica Neacșu, Anca Smărăndache, Irina Dobrescu, Mihaela Paraschivu. Rețineți aceste nume. Vor fi canonicii de mâine. În literatură și în ilustrația de carte.

Sfârșitul de an a fost cu cele opt titluri din Jill Barklem, autoarea textelor și ilustrațiilor șoriceilor din Anglia anilor 80. Sunt superbe. Traducerea e pe măsură și e semnată de Lavinia Braniște. Vreau să fiu și eu copil. Dacă citeam Copiii lui Poppy la o vârstă de lângă cifra 7-9 poate mă făceam și eu „fitoterminator”. Și eram un pic mai aproape de fericire. Salvați-vă copiii,, cel puțin. Citiți-le Jill Barklem, Victoria Pătrașcu, Radu Vancu, Lavinia Braniște, Dan Coman, Grigore Vieru, Ion Druță. Iar voi, maturii și stăpânii vieților voastre, citiți Șmecherie și lume rea. Sau Cumplite vremi. Sau Bucovineanca. Sau Maeștrii unei arte muribunde. Sau Bandiții.
Un an bun!
Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors