Blog

Imagini inline 1
În fiecare an cioroii, negri, în stoluri mari ca în filmele lui Hitchcock, sărbătoreau Crăciunul pe nou și pe vechi pe crengile bătrânilor platani de pe strada 31 august 1989 din Chișinău. Vremea posomorâtă și culoarea păsărilor făceau orașul și mai gri.
Anul acesta Guvernul Republicii Moldova a transformat un segment al străzii 31 august în stradă pietonală. Au scos buticurile de țigări, chioșcurile de bere, gardurile temporare. Au pus brad, lumini, patinoar, carusel și gherete pentru sărbătorile de iarnă.
Lumea activă virtual iarăși e revoltată. E noroi, e Crăciunul lui Plahotniuc, e apă, vinul nu se vinde la pahar, gheretele sunt doar ale producătorilor de vin. N-ai unde parca. Au creat ambuteiaje mari.
De această dată Guvernul Republicii Moldova a creat o sărbătoare. Pentru oameni. Cu respect față de oameni. Cu bun-simț. Și cu gust. Oamenii descoperă, în afară de gherete, brad, patinoar, carusel, un 31 august cu Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Istorie, Biblioteca Națională, Palatul Național, Casa Presei. Dacă eventual continuăm pietonala, atunci vom mai descoperi Grădina Publică, Aleea Clasicilor, bloc constructivist de locuit sovietic, Academia de Arte, Teatrul Ginta Latină, Uniunea Scriitorilor. Un oraș pentru oameni are numaidecât, cel puțin, o pietonală. Șoferii vor înjura în primele zile. După aia se vor liniști. Cioroii vor căuta alți platani sau plopi. Și griul Chișinăului va deveni un pic mai colorat. Cel puțin, de sărbători.
Atunci când o stradă devine pietonală sar în ochi, căci te uzi la picioare, erorile de eliminare ale apelor. Pământul din gazon trebuie să fie mai jos de o palmă decât bordura. Dă noroiul peste tine. Iarba nu se seamănă în noiembrie. Nu crește ea ca și cum ai face o majoritate parlamentară. Când vrei și cum vrei tu. Semințele de iarbă nu pot fi șantajate sau corupte. Ele cresc firesc. Au nevoie de căldură de mai și de apă.
Crăciunul acasă de pe 31 august umanizează orașul, Iurie. Nu te supăra. Știu că nu ai unde parca. Dar, uneori, Chișinăul este și pentru oameni.
Și atunci va ninge.
Salvează
Salvează
Salvează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors