Blog

Zahar Prilepin este unul dintre cei mai buni scriitori ruși. Sunt canonice paginile din Sankea cu mortul din sicriu, care trebuia să ajungă dintr-o localitate uitată de lume în altă localitate uitată de lume. Cu mașina care s-a stricat, cu târâitul sicriului pe câmpiile înzăpezite ale Rusiei, cu pierderea treptată a bucăților din sicriu și a mortului.
Din cauza că este o carte importantă Sankea a apărut în versiune românească la Editura Cartier.

Văd că prietenii editurii au grijă să mă anunțe că Prilepin s-a dus să lupte în Donbas. I-au dat și grad militar. Maior. Și Zahar Prilepin, și Vladimir Putin declară că vor să salveze Ucraina. Iar ca s-o salveze trebuie s-o cucerească. Până la Kiev, până la Odesa, până la Lvov.
Nu e prima dată în istoria literaturii ruse când un scriitor devine adeptul războiului. A mai făcut-o în 1914 și Vladimir Maiakovski, care declara în prima toamnă a Războiului Mondial: „Eu mă bucur pentru război. Războiul va crește în Rusia conștiința națională.” Cu vreo 7 ani înainte un alt mare poet rus, Velimir Hlebnikov, vorbea despre război ca despre o soluție a creșterii conștiinței naționale. Vorbesc despre scriitorii ruși care au devenit adepții războaielor inutile. Uneori scriitorii sunt generalii morții.
Avem în traducere acum un alt mare roman. De această dată e a literaturii ucrainene. E vorba de Voroșilovgradul lui Serghei Jadan. În versiune germană el a apărut cu titlul Jazz în Donbas. Jadan a luptat și el. Fiind născut în Lugansk, a participat direct la Maidan, a luptat în trupele de voluntari ucrainene. Ca să-și apere țara.
Maiorul Prilepin, îmbrăcat în uniformă militară de la Iudașkin, va ținti în scriitorul Jadan. Prilepin vrea să salveze Ucraina. Jadan își apără Ucraina.
Romanul Sankea de Zahar Prilepin mai este în Librăriile Cartier. Romanul Jazz în Donbas de Serghei Jadan va apărea în toamnă în toate librăriile bune din România și Republica Moldova.
Noroc de țările care sunt deparate de Rusia. E una ca Rusia să salveze Azorile Portugaliei la mii de kilometri distanță. Și e cu totul altă salvarea Ucrainei de către frățeasca și alăturata Rusie. Cu maiorul Prilepin.
Salvează

Un comentariu

    • Johny

    • 7 ani în urmă

    Mulţumesc pentru post. E o gură de aer.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors