Blog

Când un lucru în Republica Moldova merge relativ bine, atunci apare numaidecât un spermatozoid cu budionovkă în cap, cu cruce la gât și cu diavolulul din Tasmania pe post de animal de companie.
Curtea Constituțională, sesizată de niște deputați socialiști, a decis ieri că manualele trebuie să fie gratuite.
În RSSM și Republica Moldova manualele au fost gratuite în perioada 1975 – 1998. Pe la sfârșitul anilor 90, când manualele în Republica Moldova erau gratuite, elevii norocoși cumpărau manuale la suprapreț din România sau Rusia. Un manual pentru doi copii. Cei mai puțin norocoși, care nu aveau manuale, conspectau ceea ce le citea profesorul. Iar unica editură de stat, specializată în manuale, din cauza transferurilor de bani de la bugetul de stat, care nu mai ajungeau pe contul editurii, era aproape de sfârșitul obștesc.
Atunci a fost semnat un credit dintre Guvernul Republicii Moldova și Banca Mondială pentru redresarea situației din sistemul de învățământ. Circa 8 milioane de dolari au fost oferiți pentru elaborarea și editarea manualelor. Constituțional, creditul era oferit pentru elaborarea și editarea manualelor pentru ciclul gimnazial. Manualele gimnaziale se ofereau cu împrumut elevilor. Contra cost. Suma plătită de părinți era de sub o sută de lei pe an pentru toate manualele. Din economiile făcute la editarea manualelor gimnaziale au fost incluse în proiectul de editarea și manualele din clasele primare. Proiectul educațional din Republica Moldova era prezentat de către reprezentanții Băncii Mondiale ca unul dintre cele mai reușite pe plan global. Guvernul Tarlev a decis în 2006 sau 2007, constituțional, să editeze din mijloace proprii manualele pentru ciclul primar. Prin 2010 s-a constatat că din economiile făcute la editarea manualelor din ciclul primar și gimnazial pot fi editate și manualele liceale.
Astăzi avem manuale gratuite pentru clasele primare. Manuale în arendă pentru un an de zile la o pătrime de preț, grosso modo, din cost pentru părinții copiilor de gimnaziu și de liceu. Arenda manualelor permite crearea unui fond pentru reeditarea unui manual o dată la patru sau cinci ani. Părinții care au copii subvenționează acest fond.
Manualele gratuite înseamnă că toți cetățenii Republicii Moldova vor subvenționa editarea manualelor. Asta-i varianta optimistă.
Cealaltă variantă, realistă, e că peste un patru-cinci ani părinții norocoși vor trebui să cumpere manuale cu 80 de lei bucata. Cam ceea ce plătesc acum pentru arenda tuturor manualelor. Sau vor reveni la manualele din România și Rusia la prețul de 200 de lei manualul.
Sunt optimist. Pământul ăsta tot timpul a oferit spermatozoizi. Fără cap. Fără gât. Și diavolul de Tasmania. E animal. Negru. Mic. Cu ochi răi. Biologii spun că trăiește în Tasmania. Oamenii zic că e un animal de companie. Pentru ai noștri.
 
 

Comentarii(2)

    • Dumitru

    • 7 ani în urmă

    Nu se merita ca acestor indivizi să li se fi atribuit acest calificativ de spermatozoid, este prea sacru pentru ei aceasta denumire :).
    Populismul e în floare. Trăiască populismul!

    1. @Dumitru: „Hronicul Găinarilor”. Aureliu Busuioc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors