Blog

Revista Noi a trimis unor editori un chestionar. Fiind o revistă pentru adolescenți, apare doar în varianta print. Iată întrebările lui Valeriu Volontir, iată răspunsurile mele. Pentru internauți. Ca să eliminăm descriminarea.

După ce criterii selectaţi manuscrisele pentru editare? Ce cărţi utile pentru adolescenţi şi tineret au apărut în ultimul timp la editura în fruntea căreia vă aflaţi şi ce cărţi veţi edita pentru ei în viitorul apropiat?

– Orice editor va zice: selectăm manuscrisele după valoare lor literară. Este adevărat. Dar e și cealaltă componentă: alegem un manuscris bun care poate fi vândut. Plata ideologică nu mai funcționează ca în regimurile dictatoriale. Un autor trebuie să se implice și în a doua etapă a manuscrisului, atunci când manuscrisul devine carte. Promovare cărții, implicarea autorului în viața culturală și socială a societății este importantă. Nu va cumpără nimeni cartea unui necunoscut. De aia debutanții trebuie să fie activi în cluburile de lectură, pe portalurile literare, în presa culturală.

Titluri Cartier care au ca temă formarea și educația adolescenților, tinerilor și pe care le recomand: „Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Taitana Țîbuleac; „Woldemar”, de Oleg Serebrian; „Grădina de sticlă”, de Tatiana Țîbuleac; „Câinele de bronz”, de Emanuela Iurkin; „Merișor” de Constantin Cheianu; „Limba de hârtie”, de Tamara Cărăuș; „Când bunicul era nepot”, de Aureliu Busuioc; „Frunze de dor”, de Ion Druță; „Tata Vasile”, de Vladimir Beșleagă; „Aceasta e prima mea revoluție. Furați-mi-o”, de Maria Paula Erizanu; „Izvorul”, de Ayn Rand.

 –Cititorii revistei NOI  adeseori se destăinuie că sunt la curent cu apariţia la editurile din Chişinău a unei sau altei cărţi, pe care şi-o doresc, însă, din păcate, în localităţile rurale nu mai există librăriile Luminiţa de altădată. E şi mai trist faptul că nu  toate centrele raionale au  librării. Cu ce-i puteţi ajuta sau ce sfaturi le puteţi oferi în acest sens tinerilor cititori?

-Nu e nicio problemă cu bocetul „Luminițelor”. Lumea se schimbă. Dacă o librărie în sat sau oraș nu rezistă economic, atunci ea e nevoită să se închidă. Ca și în cazul școlilor. Mai bine mai puține școli bune, care să oferi oportunități și competiție reală elevilor decât multe școli , dar care nu oferă nicio perspectivă elevilor.

Cărțile Cartier pot fi procurate online, pe shop.cartier.md. Și vorbesc atât de varianta clasică cât și de varianta digitală. Nu plângeți. Orice carte bună ajunge în satul vostru în 2-3 zile de la comandă. E real. E ușor. E comod.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Mai multe rezultate...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors